top of page
Zoeken
  • anjapoot

Stress op je bord?

Nee, dit gaat niet over eten, maar over het figuurlijke 'veel op je bord hebben'. In zowel de letterlijke als de figuurlijke zin kun je er last van hebben, kan het te veel voor je zijn en je stress opleveren.

Afgelopen week kwam dit thema in mijn coachingspraktijk aan de orde. Ik wil er graag wat over delen.


Veel te 'verteren'

Je kunt op een punt in je leven zitten waarop je veel te verteren hebt, ook weer dat spreekwoordelijke bord met eten. Of het té veel is, is voor iedereen persoonlijk.


Als je met wat fantasie naar jouw 'bord' kijkt, wat voor effect heeft de hoeveelheid die daar op dit moment ligt dan op jóu? Is wat er ligt precies goed voor jou, ben je nog 'in control' voor zover je dat kunt zijn, of zou je er wel wat vanaf willen schuiven? Liggen er ook leuke of alleen mínder leuke dingen? Vraag je je af hoe je je bord weer wat leger kunt krijgen omdat deze situatie je stress oplevert? Veel mensen die last hebben van hun darmen, hebben ook last van stressklachten. Over verteren gesproken...



Stél dat het meer is dan je zou willen, hoe dóe je dat dan nu? Zit je figuurlijk middenin dat eten op je bord, die situatie die je moet behappen, of zit je misschien op de rand van dat bord tegen de berg aan te hikken, of kun je er van een afstandje naar kijken? Kun je er wat afschuiven? Kun je iets loslaten?

Een bord vol

Hoe is die hoeveelheid te verteren 'iets' op dat bord terechtgekomen? Waren het veel kleine beetjes die elkaar snel opvolgden, kreeg je het bord tussendoor niet leeg, of was het erg veel in een keer, zo veel dat je het niet wegkreeg? Heb je je bord zelf zonder je ervan bewust te zijn te vol geschept? Misschien werd dat door iemand anders gedaan en vergat je, (of durfde je), geen 'het is nu genoeg' te zeggen? En ergens was daar jouw rol en aandeel hierin. Kun je dit zien, kun je hier naar kijken?


Minder stress, meer energie

Met coachen bied je geen oplossingen op een presenteerblaadje. Je laat je client op een andere manier kijken naar de situatie nú, en laat hem of haar een toekomstig doel bepalen. Samen kun je werken aan bijvoorbeeld zelfvertrouwen, valkuilen, eigen intuïtie. We keken samen naar wát er op het bord lag, wat er af kon, wat kon er voor in de plaats wat juist energie gaat opleveren? Met deze client ga ik nog een paar stappen zetten. Komt goed!


Kun jij ook wat ondersteuning gebruiken om je stressklachten te verminderen? Ik coach je graag verder!

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page